• SEGREGATS

  Fa pocs dies un Informe del Síndic de Greuges de Catalunya portava el nom de Terrassa altre cop als diaris amb un d’aquells titulars que tan poc ens agrada llegir: Terrassa encapçala els municipis amb més segregació escolar a primària. Preocupant, esfereïdor... Cada terrassenc o terrassenca pot utilitzar l’adjectiu que més li plagui per definir les dades facilitades pel Síndic. Ara, parlar de dades sorprenents seria enganyar-nos. De fet, fa dies a Esquerra Republicana – MES realitzàvem unes jornades sobre la situació de l’educació a Terrassa analitzant les dades de matriculació per al curs vinent i la conclusió era la mateixa: la segregació escolar a Terrassa és un fet.

 • Futur de baix cost (bis)

  Escoltant aquests dies les notícies entorn del caos de Vueling, he recordat un article que vaig escriure l’agost del 2008 titulat “Futur de baix cost?” i que adjunto tot seguit. Sí, ho sé, és lleig autoanomenar-se, escoltar-se i dir “jo ja ho deia” però és així. La capacitat, influència i pes d’un aeroport no es mesura pel nombre de passatgers, com ens han volgut fer creure, sinó en si és o no un hub internacional. Tinguem-ho clar, volem ser moltes coses però ara per ara som el que som.

 • El país que volen construir ja existeix, i és Catalunya

  L’agenda espanyola de les eleccions del 26J està condicionada per la qüestió catalana, la reforma constitucional i la sortida de la crisi. Uns nous comicis a on no hi tornarà a haver un guanyador clar i de les quals tant pot sols sorgir una coalició de Govern. L’estranya parella que conformi aquest futur govern espanyol, sigui quina sigui, s’haurà de veure com encara una reforma constitucional o aborda el dossier de la judicialització del procés d’independència de Catalunya.   Aquí ja hem decidit.

 • Sortim a guanyar, som l'únic canvi possible

  Comencem una campanya electoral important. Sí! Ho sé, sempre diem el mateix... Totes les eleccions són importants. Estem cansats, enfadats i alguns una mica, o molt, indignats pels últims esdeveniments. Però no ens podem rendir, mai ho hem fet; no ens podem resignar, i som molt a prop; no podem estar cansats, ningú ens ho perdonaria. Així doncs encarem aquestes eleccions amb tota la força i sortim a guanyar, volem guanyar. Sortim a dir que l'únic canvi possible i l'única possibilitat de canvi de veritat, de regeneració democràtica, és el procés constituent català.

 • FER CIUTAT

  Terrassa és una ciutat viva, amb un teixit associatiu envejable d'arrels històriques i que creix cada dia sota la pulsió d'una ciutadania implicada en els més variats aspectes de la nostra societat. Entitats i associacions que es desenvolupen sota l'empar i el voluntarisme de les persones que les impulsen i que, en moltes ocasions, han passat a esdevenir autèntiques institucions ciutadanes que no només defensen i promouen la cultura, l'esport o abanderen causes socials, sinó que a més exerceixen de referents ineludibles per explicar qui som i són bucs insígnia per projectar la imatge de la nostra ciutat de portes enfora.

 • CIUTADÀ CONSUMIDOR

  SOM CIUTADANS, NO CONSUMIDORS

  He volgut deixar un marge de temps per pair la lectura de l’entrevista publicada aquesta setmana a la premsa terrassenca al Tinent d’Alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació i Portaveu de CDC a l’Ajuntament de Terrassa. Unes declaracions que, a hores d’ara, encara em motiva saber en concepte de què s’han realitzat. Si s’han fet a caire individual, com a militant d’un partit polític o com a Tinent d’Alcalde del govern de la ciutat. Les declaracions és evident que giraven entorn del comerç però, com que no és Regidor de comerç, potser ens hauríem de preguntar si el que expressa és la posició del govern de la ciutat o si són compartides per qui sí ostenta el càrrec.

 • PER UNA PROSPERITAT MÉS INCLUSIVA

  En aquests darrers temps llegim i escoltem experts que ens parlen de recuperació econòmica, de sortida de la crisi. Les coses es mouen, sembla que a millor i, en temps d'estats sense govern i governs cercant un estat, tot és bo per fer una crida a l'optimisme. Les principals ciutats, i el país, fan del desenvolupament econòmic, de la creació d’ocupació i de la competitivitat territorial i econòmica el centre de les seves polítiques i estratègies per portar inversions i noves empreses al territori, intentant crear grups d’alta tecnologia i intentant atreure talent.

 • Declaració renda 0,7% IRPF Tercer Sector

  En defensa del Tercer Sector

  Catalunya, i Terrassa especialment, pot estar orgullosa de tenir ciutadans i ciutadanes compromesos amb el seu entorn, que no giren l’esquena al món i s’impliquen per intentar millorar les condicions de vida del conjunt de la societat. Una tradició associativa de caràcter històric en tots els àmbits i la construcció i estructuració d’un Tercer Sector nascut des de baix i amb una forta implicació ciutadana testimonien aquesta voluntat de no resignació davant les realitats més crues.

 • Responsabilitat

  Ser un dels 27 representant electes del ple de Terrassa és una responsabilitat que no es pot defugir. Tots ens vàrem presentar a unes eleccions amb el compromís de complir tot allò que havíem promès i sota l'atenta mirada d'una societat cansada de veure com s’escalfen poltrones. Evidentment, depenent de la representativitat ho tindràs més o menys fàcil. Però aquí és on entra la política i l’art de crear majories i projectes compartits. I, evidentment, a l'Ajuntament de Terrassa, amb set partits i un govern en minoria de política en necessitem i molta.

 • VALENTIA?

  (Dime de lo que presumes y te diré de lo que careces) La manca de valentia política de l’equip de govern va impedir, un cop més, que les decisions més importants del ple d’aquest mes de gener poguessin tirar endavant. Començant per la indispensable compra de nous vehicles per a la flota de TMESA. Tot per negar-se a fer l’aposta decidida pels vehicles híbrids que li va proposar l’oposició. El propi Tinent d’Alcalde, Marc Armengol, va afirmar en ple que l’esmena defensada per l’oposició d’esquerres per renovar la flota integrament (a excepció d’un microbus) amb autobusos híbrids la compartia integrament però “potser era arriscar massa”.

 • #TenimAcord

  Ja tenim President. En breu tindrem govern i tenim un full de ruta pactat. Tenim un acord sòlid i un consens que ens apropa més a la materialització d'un país lliure, net i just. En definitiva, avui som més aprop de la independència. És hora de dignificar el procés. No és un conte de fades, ni de terror. El que volem fer, el que anem a fer, és possible. Som davant d'un acord històric que posa en valor la transversalitat i la diversitat del país al servei de la causa comuna de la justícia i la llibertat.

 • #VolemAcord

  Tots sabem, nosaltres els primers, que el procés ha avançat amb negociacions difícils i amb decisions preses en qüestió de dies i hores. I mentre queda temps ens hem d'esforçar per assolir un acord tant necessari. El país no es pot permetre anar a eleccions al març i llençar a les escombraries el vot de la gent, el mandat democràtic del 27S i avortar la declaració d'inici del procés d'independència del passat 9N. Tenim un compromís clar i inequívoc per fer la independència. Aquest fou el veritable mandat dels ciutadans a les urnes.

 • Isaac Albert, Ajuntament de Terrassa, Fundació Antiga Caixa Terrassa, Ignasi Cusidó, Centre Cultural de Terrassa, El Cultural Terrassa

  Nous temps

  Hi ha una diferència entre l’àmbit privat i l’àmbit públic, entre el que considerem exclusivament nostre i el que és propietat compartida. Tots tenim dret a preservar la nostra pròpia intimitat i, al mateix temps, hem de ser capaços d’assimilar els drets i deures que ens comporta viure en societat. Si, per exemple, vius en una ciutat tan gran (i alhora tan petita) com Terrassa i aquesta t’importa pots fer tertúlies de cafè en un entreacte parlant sobre l’IVA cultural o pots decidir-te a fer allò que s’ha vingut a anomenar terrassenquisme i sortir a la plaça pública a expressar les teves opinions, treballar i lluitar per la ciutat a la que estimes.

 • LA CULTURA DEL TOTXO

  No ens busqueu el proper dissabte a la inauguració del flamant “nou” Centre Cultural de Terrassa. Esquerra Republicana i el Moviment d’Esquerres no hi assistirem. La proposta temptadora d’una nit de canapès, focs d’artifici i gaudir de Giselle, un clàssic del ballet curiosament basat en nobles que es disfressen de pobres... bé, no ens ha acabat de convèncer. De fet, temem que confirmi els nostres pitjors pronòstics. Quan fa dos anys es va constituir la Fundació Antiga Caixa Terrassa per salvar l'obra social de l'entitat ja ens vam emprenyar.

 • I ens cal generositat...

  El futur del país i de la seva gent depèn de la generositat que tinguem per gestionar aquests dies decisius que vivim. I ens cal generositat..., perquè cal recordar que gairebé el 30% dels nens de Catalunya viuen per sota el llindar de la pobresa.  I ens cal generositat..., perquè cal saber que més del 20% de la població catalana no té les necessitats bàsiques cobertes. I ens cal generositat..., perquè no hem de perdre de vista que el 40% de la població de Catalunya viu en risc d'exclusió social.