Doncs sí, estem satisfets

El pressupost 2017 de la Generalitat de Catalunya, s’aprovarà. Aquest fet no és menor, ja que permet seguir fent camí cap al referèndum i la República catalana. Estem satisfets que el treball conjunt dels darrers mesos ens hagi portat a un acord definitiu. És evident que no són els Pressupostos que ens agradaria fer, no són els d’un Estat, però eren la condició per poder seguir avançant. Amb l’aprovació d’aquest pressupost demostrem allò que hem dit tantes vegades, que això no va de guanyar unes eleccions, ni de governar una autonomia, sinó de guanyar un país i desfà l’estratègia d’aquells qui veien en el fracàs de la negociació la darrera oportunitat perquè res no canviés.

Tot i no ser els pressupostos desitjats, són uns bons pressupostos i les dades ho corroboren. Són, en percentatge amb un 74,7% del total, els pressupostos més socials de la història, on 3 de cada 4 euros dels comptes es destinen a polítiques socials. Destacaria 253M€ per la Renda Garantida i 35M€ complementaris per a polítiques d’inserció laboral. En definitiva estem parlant de 1.355M d’€ més en despesa social. Creiem que no podiem renunciar a totes aquestes millores, que busquen millorar les condicions de vida dels ciutadans.

Gràcies a aquests pressupostos, Catalunya avança en assegurar la qualitat dels serveis  públics. Respecte el pressupost del 2015, s’inclou dotació pressupostària per a 3.599 docents més (la més alta de la història), 1.637 personal de l’àmbit de Salut, 276 Mossos d’Esquadra i 99 bombers.
El pressupost incorpora un conjunt de mesures fiscals que, un cop desplegades, permetran recaptar 257M addicional cada any. I tot i el seu marcat accent social, conté diverses partides que garanteixen que se seguiran desenvolupant les estructures d’estat. Així doncs,  dotem l’Agència Tributària de Catalunya amb 459 nous treballadors, destinem 5M€ a processos electorals i consultes i reforcem l’acció exterior incrementant el seu pressupost amb 29,8M€.

Dit això, estem parlant del que estem parlant. Aquests son uns pressupostos encara minsos perquè no disposem de totes les eines per garantir el benestar dels nostres conciutadans. En definitiva la independència va d’això, de guanyar-nos el dret de construir una República més justa i més equitativa on tothom pugui viure millor, vingui d’on vingui, parli el que parli i resi a qui resi. Ningú ha de renunciar a res, ningú ha de deixar de ser el que ja era per formar part d’aquest projecte compartit que és la República Catalana. Avui hi som més a prop.