Notícies

Passem comptes

"Ser i fer ciutat no significa només viure uns al costat dels altres, és afrontar reptes col·lectius amb la suma de capacitats, competències i recursos diversos, i a nosaltres ens toca liderar-ho."

Passem comptes
Passem comptes

Arribem a l’equador del mandat. Un bon moment per mirar d’on venim, que hem fet i com ho hem fet; un bon moment per mirar endavant i dir que volem seguir fent i com ho volem fer.

Fa dos anys ens vàrem presentar a unes eleccions amb l’objectiu del canvi polític a Terrassa. El canvi, ni es pronostica ni es promet, es fa! I tot just fa dos anys signàvem un pacte entre Tot per Terrassa i Esquerra Republicana per un govern fort, estable, progressista que impulses, reimpulses i fes renéixer la ciutat de Terrassa.

Un pacte fruit d’un resultat electoral molt clar, i no només per la majoria absoluta del govern, sinó perquè 20 dels 27 regidors actuals del Ple Municipal, es van presentar a les eleccions amb l’objectiu del canvi a la ciutat, i això feia inevitable obrir un nou escenari a la ciutat.

Acabar amb quaranta anys de govern socialista era un objectiu, una voluntat política i una necessitat per la ciutat de Terrassa. Un canvi que no va en contra de ningú, ni a favor d’uns quants. Un canvi a favor de la ciutat i dels seus veïns i veïnes.

Sabem que el canvi, per si sol, no vol dir res. Això no anava de canviar de partit per uns altres, unes regidores i regidors per uns altres. El canvi només té sentit si el dotem de contingut i de projecció.

En aquest sentit, aquest és un govern de canvi, de transformació, de gestió diària i de construcció de futur. Som un govern que canvia les polítiques públiques, de transformació de l’administració al serveis dels ciutadans, amb capacitat de gestionar el dia a dia i de construcció d’un futur millor per a tothom.

La prova que és així, és que quan el març del 2020 esclata la pandèmia es troba amb un govern treballant al costat de la gent. Treballant pel canvi, per fer les coses diferents i ens permet donar resposta de forma àgil, ràpida i eficient a una crisi mundial mai viscuda. Una crisi sanitària, de base no econòmica però que ha acabat impactant en l'economia d’una forma bèstia. Aquest és un fet no menor, perquè ens ha permès, com administració més propera a la ciutadania, prendre mesures quirúrgiques eficaces per donar resposta a les necessitats que amaven detectant.

La pandèmia ha suposat un problema greu en la gestió del dia a dia, però mai, com a govern, l'hem utilitzada com excusa per a res. La pandèmia ha suposat un repte que ha fet evident el canvi que Terrassa necessitava.

Quan parlem de canvi, parlem de noves polítiques públiques, de fer les coses d’una altra manera, d’aproximar-nos a la realitat des de perspectives diferents. Poso uns exemples. En educació amb un projecte educatiu que s’avança al moment que vivim, que aporta valor en la construcció de la ciutat i agafa un paper central i transversal en aquesta construcció. Educació a temps complet, treballem les extraescolars, fem realitat la tarifació social, desenvolupem l’escola de noves oportunitats, aprofitem la baixada de la natalitat per rebaixar ràtios, creació d’instituts escoles, la lluita contra la segregació...

En l’àmbit de l’urbanisme amb un urbanisme més verd i sostenible. Avancem cap a una ciutat més compacta, menys dispersa, continuïtat del Parc de Vallparadis, Parc de la República, Ampliació de l’àrea de vianants, l’anella verda i la seva connexió i accessibilitat des de la ciutat...

Amb unes polítiques econòmiques més socials i més cooperatives, basades en la creativitat i la innovació, que té en la informació i, especialment, en el coneixement la principal generació de valor afegit. És evident que Terrassa necessita recuperar atractiu econòmic i financer i treballem per posar-hi unes bones bases.

Amb una cultura més inclusiva, on un dels factors claus és predisposar el talent (que el tenim) a la creativitat i la innovació, sabent que la creativitat i la innovació sorgeixen de la densitat i de les interaccions entre les persones a la ciutat i ho estem facilitant i fent possible.

Amb unes polítiques en l’àmbit de l’esport de suport i d'acompanyament a les entitats, als clubs, on la base, l’esport base, és la clau del futur, però sabent que aquesta base necessita referents, que necessita elits i aquí hi ha projecta i hi ha futur.

Amb unes polítiques estratègiques de cohesió social, enteses com la capacitat que té la ciutat d’organitzar-se per respondre col·lectivament i de manera compartida els reptes que com a ciutat tenim plantejats.

La cohesió social no és el resultat del desenvolupament econòmic, és una condició necessària per fer-lo possible. Que la millor política social és la creació de llocs de treball? Potser sí... Però el que segur que sí, és que la millor política econòmica és la lluita contra la pobresa, contra l’exclusió i a favor de la cohesió social.

En definitiva creiem i apostem per polítiques centrades en les persones i els drets humans, i així ho hem reflectit en la revisió del programa de govern. Una aposta per grans projectes de reactivació compartits, transformació de la ciutat i d’administració, davant la pandèmia no retallem, posem tots els recursos al servei de la ciutat, incrementem l’ambició i ens revisem per ser més efectius amb els recursos que tenim per donar resposta a les necessitats detectades.

Passem comptes amb la ciutadania explicant la nostra acció de govern i recordant la crida que ja vaig fer a tots els actors polítics, socials i econòmics de la ciutat. A tots i totes ens toca impulsar la reconstrucció d’una ciutat que s’ha descobert vulnerable.

Ser i fer ciutat no significa només viure uns al costat dels altres, és afrontar reptes col·lectius amb la suma de capacitats, competències i recursos diversos, i a nosaltres ens toca liderar-ho.

Terrassa és molt més del que aparenta, molt més del que projecta i més del que de vegades nosaltres mateixos ens creiem. Creiem en una ciutat més equitativa, més justa, que no discrimini i lluiti per la igualtat en tots els àmbits de la vida. Amb un govern paritari que farà possible el 1er Ple de Dones a la Ciutat, que lluita contra el feixisme i el racisme i treballa a favor de la inclusió de les persones nouvingudes...

Portem 2 anys, els principis es mantenen intactes i els compromisos més vius que mai.