Creu Roja, premi Gorra Frígia

(Discurs d'entrega del Premi Gorra Frígia 2020 a Creu Roja Terrassa per representar els valors republicans en la seva acció davant la covid19)

Creu Roja, premi Gorra Frígia
Creu Roja, premi Gorra Frígia

Recuperem l’entrega dels Premis Gorra Frígia després de l’aturada obligada de l’any passat, on el dia de la República va coincidir amb el moment més cru de la pandèmia. Portàvem un mes amb la majoria de gent confinada a casa i, els que estaven fora, treballaven incansablement per aturar la pandèmia fent una demostració explícita d'entrega, solidaritat i fraternitat deixant-s'hi la pell.

En aquell moment no es van poder fer els Gorra Frígia quan, en realitat, hi havia més gent que mai recordant-nos els valors republicans que reivindiquem cada any al Sopar de la República.

Per això, és de justícia que, un any després, recuperem aquest reconeixement i l'identifiquem amb una de les entitats que més s'han esforçat i s'esforcen en fer de la nostra ciutat un lloc millor on viure, amb més igualtat i justicia social: Creu Roja.

En referència a la pandèmia, sempre dic que la covid 19 ha trastocat les nostres vides amb una crisi inesperada de conseqüències socials i econòmiques brutals, però que, en realitat, només ens ha accelerat la realitat que ja existia. La crisi ens ha fet visible l'invisible i totes aquelles desigualtat i mancances de la nostra societat s'han fet més evidents.

També se'ns hauria de fer evident en un acte com el d'avui que tota la gent que ha lluitat contra aquesta pandèmia fa molt temps que treballa per una societat millor i més justa. Professorat, personal sanitari, voluntariat, integradors socials... que ja hi eren abans de la Covid i ho han donat tot en temps de pandèmia.

Només vull recordar que ja fa uns anys els premis Gorra Frigia van reconèixer la feina realitzada pel Rebost en la distribució d'aliments i altres necessitats bàsiques entre les persones més necessitades de la nostra ciutat. I que, en aquella ocasió, Creu Roja ja ens va acompanyar com a part d'una iniciativa bàsica per la cohesió i la igualtat a la nostra ciutat.

La solidaritat abans de la Covid a Terrassa no s'entendria sense Creu Roja. La solidaritat, l'esforç, la lluita per una ciutat millor de Creu Roja se'ns fa evident durant la pandèmia.

Podem parlar de grans accions: Convertir espais com l'escola França en un alberg, doblar les persones sense llar a qui s'atenia abans des de l'andana o les persones que requerien ajuda des del Rebost... Creu Roja sempre ha tingut la capacitat de movilitzar professionals i, sobretot, de motivar voluntariat i d'organitzar-se per formar i treure el millor de les persones perquè ajudin a fer d'aquesta una ciutat millor.

Quan el voluntariat històric i de més edat de Creu Roja no podia sortir de casa, l'entitat ha tingut la capacitat de mobilitzar persones joves i els equips de Creu Roja podem dir que durant el darrer any han fet tots els papers de l'auca.

A l'inici de la pandèmia l'Ajuntament de Terrassa va poder comptar amb l'ajuda de l'entitat per repartir material sanitari a totes les residències per, després, treballar plegats en campanyes de sensibilització per tota la ciutat.

Han format a centenars de persones en promoció comunitària de la salut per informar sobre les mesures de seguretat davant la Covid; han fet divulgació a barris, han visitat més de 2000 establiments, han recorregut la ciutat repartint material sanitari i conscienciant la ciutadania, fins i tot fent-ho de nit, amb aquelles persones que estaven de festa... I, com no, han visitat escoles per formar als nens i nenes de la ciutat. Sense la presència de Creu Roja i la seva gent tampoc es pot entendre grans reptes d'aquest darrer any.

Ells i elles han estat presents i han fet possibe els grans cribatges massius, i si les eleccions del passat 14 de febrer al Parlament de Catalunya van ser un èxit d'organització i civisme, també va ser gràcies al centenar de voluntaris de Creu Roja que ens hi van ajudar.

Estar al costat de les persones, al carrer o repartir medicaments i alimentació també per les llars, no deixant ningú enrera. Això és Creu Roja i això són els valors republicans.

Cadascú pot buscar els seus propis referents. En dies com avui, mirem enrera i recordem, potser idealitzem una mica, quan vam proclamar una República i tot semblava possible i tot estava per fer.

90 anys després, els premis Gorra Frígia ens ajuden a recordar que els valors republicans es basen en l'acció de totes aquelles persones que treballen per fer de Terrassa i del món un lloc millor on viure, com totes les persones de Creu Roja Terrassa