Ple d’Octubre. Davant l’excepcionalitat


El ple ordinari del mes d’Octubre finalment se celebrarà el dimarts 31 d’octubre per evitar la seva coincidència amb el Ple del Parlament d’aquest dijous 26. El País viu moments excepcionals davant la voluntat del govern de la Generalitat de fer efectiu el mandat popular del poble de Catalunya nascut de la votació del Referèndum d’autodeterminació del passat 1 d’Octubre i l’amenaça de cop d’estat a les institucions catalanes per part del govern espanyol i els partits que el recolzen.

Des del grup municipal d’ERC-MES entenem que la decisió de posposar el Ple era necessària doncs ens situarem, sens dubte, davant un nou escenari en el qual Terrassa haurà de jugar un paper determinant en el futur del País. Sí, com esperem, la voluntat majoritària d’esdevenir una República independent supera la repressió absolutista de l’estat espanyol, esdevindrem la tercera ciutat d’aquest nou estat i l’Ajuntament com la màxima institució municipal haurà de jugar un paper clau per ubicar la ciutat dins aquest nou context.

No correspon al grup municipal d’ERC-MES entrar a valorar encara els límits i contradiccions del pacte de govern vigent a la ciutat entre el PDeCAT i el PSC, com tampoc no cal valorar per anticipat com l’actual alcalde decideix respondre als compromisos adquirits amb els terrassencs i terrassenques a través de les seves declaracions públiques. El que és evident, però, és que aquestes tensions dins l’equip de govern es clarificaran de cara la setmana vinent i en el ple d’octubre s’hi ha de poder arribar amb una visió clara de quina ha de ser la governabilitat de cara al futur.

Des d’ERC-MES sempre hem defensat que Terrassa, més enllà de les diferents visions polítiques que s’hi expressen, és una ciutat d’ànima progressista i republicana, amb uns forts valors democràtics compartits. La ciutadania així ho ha demostrat en les nombroses manifestacions multitudinàries de les darreres setmanes a la ciutat, exigint la llibertat pels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, defensant la democràcia davant les agressions de l’estat i, per descomptat, anant a votar el dia 1 d’Octubre malgrat la por.

Sempre hem cregut que s’ha de complir amb el compromís de la paraula donada. Quan ens vàrem presentar a les darreres eleccions municipals ho vam fer amb la voluntat de governar i prometent als nostres electors un canvi polític necessari dins l’Ajuntament de la ciutat després de gairebé 40 anys de governs socialistes. Ens vàrem quedar a l’oposició per la impossibilitat d’assolir aquest canvi, però no hem renunciat mai a aquesta possibilitat. No tothom pot dir el mateix.

Encara que sigui una obvietat dir-ho en el moment actual, tots els partits sabíem l’any 2015 quan ens vàrem presentar a les eleccions que durant aquest mandat municipal la realitat política del País es transformaria i demanaria un posicionament clar també de ciutat. Bé, alguns sembla que es pensaven que aquest moment no arribaria mai, però ha arribat.

Davant nostre tenim la constitució d’una República Catalana per construir un estat de dret democràtic i real o la possibilitat d’un cop d’estat a les institucions catalanes que tindrà afectacions directes (de fet, ja les està tenint) a l’autonomia municipal i a les llibertats individuals.

Sigui un o l’altre escenari, tinguem-ho clar, el moment de les promeses buides ha acabat. Aquells que defensem i compartim els principis i valors de la democràcia, la llibertat i la República ens hem d’unir per treballar conjuntament perquè aquests trobin a Terrassa el seu màxim exponent de representativitat.