Nosaltres també comprem a España!

Avui sembla que el tema central gira a l’entorn dels empresaris i del seu posicionament en relació a la independència de Catalunya. Sembla com si els empresaris  puguin estar per sobre de la democràcia i del que decideixin la majoria dels ciutadans. Sembla que a la manifestació del passat dia 11 no hi havia cap empresari, i que tots els empresaris estan a la CECOT o el Cercle d’Economia. Avui recordaria el Cercle Català de Negocis.

Volem argumentar, volem parlar, volem negociar i arribar a acords si és possible en la construcció inevitable de l’estat català. Estic ja cansat, en només 5 dies, dels viatjants de la por, dels discursos apocalíptics. Ja sabem de les dificultats, sabem que haurem de negociar amb España i amb Europa, que ens correspondrà una part del deute de l’Estat Español, que haurem de construir algunes estructures d’Estat que ens costaran diners, que no lligarem els gossos amb llonganisses,etc,... Però la independència de Catalunya no és un caprici, no és només per diners, és de sentiment, de supervivència econòmica, si! però cultural i social, per sobre de tot.

M’agradaria compartir un exemple, que no vol ser un exemple de res, però que serveix per entendre una mica la magnitud de la tragèdia. He parlat amb un Director Comercial d'una empresa mitjana/gran catalana. Disposa d'una plantilla de 98 treballadors i factura 26MM d’euros. D’aquests 26MM, 14,5MM és mercat exterior, el món, i 11,5MM, mercat Español. Dels 11,5MM, 6MM corresponen al mercat Català. Dels 5,5MM restants, 2MM corresponen Madrid, 1MM València, 0,75MM País Basc, 1MM Andalusia i la resta es reparteix de forma desigual i en petites quantitats en diferents zones de l’Estat Español. Destacar, primer de tot, que quan ens diuen el percentatge de les vendes del mercat Español, les vendes a Catalunya hi son comptabilitzades. En segon lloc, i sabent que en el món dels negocis no es pot donar res per fet, estarem d’acord que la independència del país no afectaria a les vendes a Catalunya i en tercer lloc, penso que tampoc és pressuposar molt que zones de l'Estat Español, com el País basc, no serien massa bel•ligerants amb el nou panorama polític.
Podríem dir, doncs, que el risc d’un possible, però improbable, boicot de productes catalans per part de l’Estat Español, per aquesta empresa, seria d’uns 5MM d’euros, una quantitat considerable, si és passes de 100 a 0, cosa, també, molt poc probable.
Aquest Director Comercial ha fet la feina de previsió del que li podria passar, treballa amb una hipòtesi dels problemes que pot tenir, però em comenta no estar molt preocupat, em diu: nosaltres també comprem a España!