Construïm salut

Ara fa uns dies el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el Projecte de llei de Salut Pública de Catalunya, la llei més important en matèria de salut que s’ha aprovat des de l’any 1990, quan es va aprovar la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya.
La salut pública s’ocupa de protegir i millorar la salut de la població a través del control dels riscos per a la salut presents en el medi i en els aliments d’una banda, i de la promoció d’estils de vida saludables d’una altra.
Catalunya, responent al mandat de la Unió Europea, disposa d’una llei que incorpora les principals tendències internacionals en aquesta temàtica, assegurant un elevat nivell de protecció de la salut de les persones en la definició i implantació de totes les polítiques públiques, i que ens permetrà seguir treballant contra les desigualtats en salut per raó de gènere, classe social i grup ètnic.

Amb aquesta llei ens comprometem a fer de les accions i dels serveis de salut pública, un dret ciutadà, alhora que situem la salut pública al capdavant de les prioritats de l’acció de Govern, i confirmem la importància d’abordar la salut no només des de l’atenció a la malaltia, sinó també de manera integral, incloent-hi la prevenció i la promoció de la salut, així com també la salut laboral i la medioambiental.

És una llei pensada per donar resposta als nous reptes que ens planteja la globalització (canvi climàtic, crisis internacionals de salut com ara el risc de pandèmia gripal, etc…), reconeix la importància de l’acció transversal i amplia els drets de la ciutadania ja que reconeix les prestacions i els serveis de salut pública que s’han de prestar. Aquestes perstacions poden prestar-se tant de forma individual, ( suport per deixar de fumar ), com col•lectiva, ( els plans comunitaris de promoció de l’exercici físic i de l’alimentació saludable, la prevenció de riscos ambientals o la promoció d’entorns saludables per posar un exemple ).

Així doncs, ens podem felicitar per una llei que ens ha de permetre donar resposta als nous reptes i necessitats de la societat actual, posant èmfasi en aspectes com la reducció de l’impacte de la pobresa en la salut, la millora de la salut laboral i la prevenció de malalties com ara el càncer, la diabetis, les malalties cardiovasculars…

En un país on tenim un sistema sanitari molt centrat en l’atenció a la malaltia, si volem fer més sostenible, financerament parlant, més eficaç, més eficient i més viable aquest sistema, és imprescindible l’adopció d’hàbits de vida saludables. Diversos estudis demostren que la inversió en accions de promoció i prevenció, és cinquanta vegades més productiva, en termes de salut, que l’assistència sanitària a la malaltia. Per cada euro que invertim en promoció de la salut i en prevenció de comportaments de risc en guanyem milers en persones formades, responsables, sanes i lliures de decidir. I aquesta crec que és la gran inversió