Transparència i planificació, dues eines bàsiques de la política social

Avui he presentat els Indicadors de l’Àrea d’Acció Social i Drets Civils en roda de premsa, juntament amb la regidora de serveis socials, la Mariví Orta, i en Carles Feiner, el coordinador de l’Àrea.
Com ja he dit sovint, des de l’Àrea d’Acció Social i Drets Civils treballem per la integració, el benestar i el progrés de totes les persones que viuen a Terrassa. I per a poder fer una bona actuació, primer cal una bona planificació. I per això ens cal saber quin és el punt de partida, des de l’anàlisi i l’avaluació de dades objectives que ens permetin donar les millors respostes a les necessitats presents i de futur.
Fa un temps, el passat mes de març, vam presentar el Diagnòstic sobre l’exclusió social de Terrassa. Com ja vaig dir aleshores, estem treballant un Pla Estratègic d’Inclusió. Aquest Pla ha de ser el paraigües de la resta de plans i protocols que treballen amb la inclusió social com a objectiu.
I els Indicadors que hem presentat avui són els que ens permeten avançar cada dia més cap a aquesta inclusió. Els Indicadors ens informen de quines són les eines que ens ajuden a reduir les situacions i els processos d’exclusió; són els mecanismes de què ens hem dotat per a evitar que les persones es trobin en situacions de vulnerabilitat que les puguin abocar a l’exclusió. Així, els serveis socials bàsics, els serveis d’atenció domiciliària i els serveis derivats de l’aplicació de la llei de la dependència són els principals elements que ens permeten garantir la xarxa de benestar social i evitar que hi hagi persones que es trobin en processos d’exclusió.
Aquí trobareu les dades dels diferents serveis de l’Àrea, separats per programes.
Aquestes dades s’actualitzaran cada mes, al voltant del dia 15, per permetre fer un seguiment de quina és l’evolució de la prestació de serveis.
Crec que la publicació mensual d’aquestes dades és un esforç de transparència que val la pena. D’una banda perquè permet que la ciutadania conegui millor quines són les accions que es duen a terme per a garantir una part del benestar de la ciutadania i, de l’altre, per a saber quin ús donem als diners públics des de l’Àrea d’Acció Social i Drets Civils.