Diagnosi sobre l'exclusió social

Hem presentat els resultats de la Diagnosi sobre l’exclusió social a la ciutat de Terrassa. Aquest és un estudi impulsat per l’Àrea d’Acció Social i Drets Civils de l’Ajuntament de Terrassa, i realitzat per la Unitat de Projectes Socials de la Fundació Pere Tarrés-URL, que pretén conèixer la situació de l’exclusió a Terrassa i refermar les bases per seguir treballant en la construcció d’una ciutat cada cop més inclusiva, on la millora de la qualitat de vida de les persones, i en especial d’aquelles més vulnerables, en sigui un objectiu cabdal. Treballem perquè tot ciutadà de Terrassa pugui desenvolupar el seu projecte de vida en igualtat d’oportunitats, i aquest estudi és el primer pas per fer-ho possible.

La diagnosi s’ha desenvolupat en base a dos objectius principals: un de procés i un de contingut. El primer s’ha basat en establir una metodologia de treball participativa per tal de potenciar i dinamitzar els agents socials de la comunitat que treballen en aquest àmbit. L’objectiu de contingut, pretén realitzar un estudi exhaustiu de la situació de l’exclusió social a la ciutat, amb àmbits, amb indicadors, identificació d’agents, entitats que treballen per la seva eradicació, recompte de persones afectades, localització de zones, territoris de més risc, etc.

El tractament de les dades presentades a l’estudi s’ha resolt a partir de les fonts estadístiques facilitades per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), l’Observatori Català de Joventut, l’Inem de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa, procedents del padró, de Serveis Socials i del Servei de Ciutadania i Drets Civils.

A més, l’estudi ha servit per fer un inventari complert de totes les actuacions inclusives que es realitzen a Terrassa. Un repàs exhaustiu de totes les entitats actives de la ciutat, així com els seus programes per facilitar la inclusió social, han quedat registrades.

L’estudi també facilita una representació gràfica de la situació de l’exclusió social a la ciutat amb mapes de vulnerabilitat i actuacions per barris i districtes. Aquests cartogrames presenten els indicadors i les situacions de vulnerabilitat i risc social a les diferents zones de la ciutat, tot realitzat a partir del treball de camp i les dades quantitatives utilitzades durant l’estudi.

Hem fet el primer pas. Tenim les ganes, la voluntat, l’equip i la ciutat per avançar d’una forma clara i decidida cap una Terrassa inclusiva.