El Govern espanyol hauria de fer-se enrera en la seva voluntat de retallar els recursos que ens garanteixen la cohesió social

La retallada que el Ministre Corbacho va anunciar divendres passat a la sortida del Consell de Ministres, de 200 a 141 milions d’euros del seu Ministeri, del Fons Estatal d’Acollida i integració, va directament contra les polítiques de cohesió social i benestar de les autonomies i dels municipis.

Les transferències que l’Estat havia de fer als Governs locals s’han vist retallats per l’ajustament pressupostari que el Ministre Corbacho ha fet en les polítiques més sensibles.

A Catalunya, aquesta reducció de diners suposa passar de 43 milions a 30 i a nivell local vol dir que les transferències que s’han de rebre, tant de l’Estat com de la Generalitat es veuran reduïdes substancialment, tant a nivell de programes com de subvencions a projectes concrets.

Aquestes reduccions pressupostàries aniran sobretot en polítiques socials: polítiques de diversitat, de reforç dels serveis públics, de les aules d’acollida, dels plans educatius d’entorn, formació d’adults, foment de la participació ciutadana en la vida cultural i associativa, suport a les dones…

En moments com l’actual, d’una forta crisi econòmica, aquestes polítiques de cohesió són les que garanteixen que totes les persones que viuen a la ciutat, vinguin d’on vinguin, tinguin garantits els drets socials i permeten que els Ajuntaments puguin desenvolupar programes i projectes que permetin el desenvolupament integral de les persones.

“Els recursos cal que surtin, d’on sigui. I si el Ministeri ens retalla els pressupostos hauran de sortir d’una altra banda. No ens podem arriscar a posar en perill la cohesió social, la convivència, la lluita per a recursos escassos entre la nostra ciutadania”, ha dit Isaac Albert, Tinent d’Alcalde d’Acció Social i Drets Civils. “Des de Terrassa donarem suport a les iniciatives que la Consellera dugui a terme per a garantir que podrem seguir treballant per a tothom. Perquè la reducció d’aquestes partides vol dir que haurem de treure els diners d’una altra banda. Ningú no entendria que deixéssim de fer polítiques socials precisament en el moment de crisi econòmica més greu dels darrers anys”

La Consellera Capdevila ja ha posat en marxa els mecanismes per a demanar una reunió d’urgència de la Conferència Sectorial d’Immigració, per a veure com es pot evitar aquesta reducció de pressupost i garantir que es torni a la postura presa el passat 13 de febrer, quan es va dir que la reducció de pressupost de l’Estat no afectaria ni les polítiques de generació d’ocupació ni les destinades a la protecció social.

El Fons Estatal d’Acollida i Integració va ser una esmena d’ERC als pressupostos de l’any 2006.