Contra la violència envers les dones, trenquem el silenci!

La companya Montse Pujol, Secretària de Polítiques d'Igualtat d'Oportunitats d'Esquerra a Terrasa va escriure un article titulat Trenquem el silenci! que es va publicar a la premsa ahir, Dia interncional contra la violència envers les dones.

Un bon article, que reprodueixo aquí sota, imprescindible en un moment com l'actual, en el qual el lloc més perillós per a moltes dones és casa seva.

Com diu la Montse, contra la violència envers les dones, trenquem el silenci!

Contra la violència masclista, Trenquem el silenci!

“La violència masclista no es queda a casa: arriba als llocs de treball de les dones, els controla els missatges de mòbil, les fa sentir petites, les angoixa, les separa de les seves amistats, critica la roba que porten, les humilia davant la resta, les insulta, no els passa la pensió de la canalla... No en va, l'Organització de les Nacions Unides considera que la violència contra les dones és “el crim encobert més estès del món”. (Extret del manifest 25 de novembre de les JERC i ERC).
El 25 de novembre es celebra el Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, un dia internacional molt necessari si tenim en compte les dades de dones mortes per les seves parelles, o ex parelles, aquest any: només als Països Catalans són 15, i la línia telefònica d’atenció a dones agredides ha rebut enguany 10.504 trucades.
A Catalunya, la Llei del Dret de les Dones a Eradicar la Violència Masclista, aprovada pel Parlament aquest any, pretén ordenar la xarxa pública per ajudar a les dones maltractades i fa visible que la violència masclista no és només a casa, sinó també a la feina i en molts altres llocs; i no és només violència física, sinó també psicològica, emocional, etc. La violència masclista avui en dia, actua de forma global, estructural, és transversal i apareix en totes les classes culturals i en totes les edats. Aquesta llei està feta per a totes les dones i en la que han intervingut moltes entitats i associacions de dones. És una llei pionera en la manera com afronta aquest problema, i ja se’n comencen a notar els èxits, no en forma de disminució de la violència sinó en el fet que cada vegada més dones maltractades s’atreveixen a fer el pas de denunciar-ho, i es troben amb més mitjans per superar-ho i seguir amb la seva vida, amb tota seguretat. Una de les facilitats per alliberar-se de la violència és que amb aquesta nova llei, “no és preceptiu que les dones hagin de passar per la comissaria dels Mossos d’Esquadra a denunciar un maltractament per poder rebre el suport necessari i les ajudes que necessiten, sinó que poden acollir-se de seguida als programes de suport”, en paraules de Carme Capdevila, Consellera d’Acció Social.
Ja hem assumit que la violència masclista al nostre país és un problema molt greu, i hem començat a buscar solucions per eradicar-la amb la llei a la mà, però també s’ha fer una gran labor d’educació i pedagogia, incidir en les mesures de sensibilització, sobretot amb els joves. Perquè trencar amb els tòpics i els rols que sotmeten la dona a una situació d’inferioritat costarà més generacions, aquesta és una de les conclusions a la que ha arribat un estudi qualitatiu elaborat pel Departament d'Acció Social durant l'any 2007: els nois catalans d'entre 14 i 18 anys encara perceben el masclisme com un aspecte positiu en una relació sentimental. I hem de començar per aquí, aplicant amb tot el nostre convenciment la coeducació (Acció educadora que valora indistintament l'experiència, les aptituds i l'aportació social i cultural de les dones i els homes, en igualtat de drets, sense estereotips sexistes i androcèntrics, ni actituds discriminatòries, per tal d'aconseguir l'objectiu de construir una societat sense subordinacions culturals i socials entre dones i homes. Els principis de la coeducació són un element fonamental en la prevenció de la violència masclista. Font: Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista), perquè som responsables de l’educació i els valors que transmetem als nostres fills i filles, per tant som responsables de les persones que seran en el futur. Fins que tota la societat no estigui en contra de la violència, no la podrem eradicar. Trenquem el silenci!