Benestar i formació, els dos pilars per superar la crisi actual

Ahir la tarda vam fer la presentació de la proposta de pressupostos municipals per al 2009 de l’Ajuntament de Terrassa.
En un moment de crisi econòmica, com es diu, les coses urgents passen per damunt de les importants.
I en aquest moment, el que és urgent és garantir el futur, de les persones i de la ciutat. De les dues. Perquè sense les persones, la ciutat no té sentit i sense la identitat pròpia de la ciutat, les persones perden qualitat de vida.
Per tant, les despeses principals, els increments fonamentals del pressupost es centren en aquests dos aspectes, en la garantia del futur, que són el benestar i la formació.
Més benestar. Més atenció per a tothom. Perquè la llei de serveis socials ens ha obert un horitzó que la crisi no pot fer petit. Perquè la universalització de serveis és la fi de l’assistencialisme i del paternalisme. Perquè volem que tothom tingui els mateixos drets. Perquè fins ara hi havia gent que no era prou pobra per a rebre aquests ajuts i no era prou rica per poder pagar-se els ajuts privats. Perquè, si no, la crisi la pagaríem els de sempre, les classes mitjanes.
I formació, perquè és la garantia de ser capaços de reubicar-nos, a la ciutat, al país, al món. A la feina, a casa, en el nostre entorn més proper i en el més allunyat. Increment de la formació per a incrementar les possibilitats d’ocupació, de feina, d’autoestima, de no ser vulnerable.
Són dues cares de la mateixa moneda.
Som un govern d’esquerres i demostrem. Treballem per generar oportunitats, per a garantir futurs. No per a fer caritat ni per a fer assistencialisme. Sinó perquè la feina i el benestar són els pilars en què es sustenten les persones per a poder bastir el seu futur.
Estem en un moment de crisi, és cert. Però que els arbres no ens tapin el bosc. Que la crisi actual no ens limiti el futur. Que ens el condicioni, evidentment. Que ens el conformi diferent al present, naturalment. Però que no ens el limiti. Perquè si ens limitem a anar fent, no en sortirem mai.
Apostem clarament per la garantia del benestar, per la garantia del futur professional. I sortirem reforçats de la crisi.