Iñigo Lamarca a Terrassa

Dins el marc dels actes que es celebren a Terrassa per commemorar el Dia Internacional contra l’Homofòbia, he tingut el plaer de compartir taula amb el senyor Iñigo Lamarca, defensor del poble Basc (Ararteko). L’Iñigo és una persona amb un ampli i llarg recorregut en la lluita contra l’homofòbia i no és només una persona de discurs, de paraula com ho demostra diàriament des de la seva responsabilitat al País Basc, duent a terme un treball específic en contra de l’homofòbia.
Haig d’agrair a l’associació Dona més Dona, no només la seva feina diari sinó el haver fet possible que una persona de la rellevància del senyor Lamarca, en la lluita contra la discriminació de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals, hagi pogut venir a Terrassa a compartir una jornada de debat, informativa i formativa en relació a l’homofòbia.
Els gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals han estat perseguits i odiats en tots aquells espais on el que s’ha volgut és que hi hagi un estàndard del que és correcte i del que no. Allà on s’ha volgut uniformitzar, simplificar, marcar pautes del que és “normal” i del que “no ho és” se’ls ha estigmatitzat, perseguit, prohibit, maltractat, vexat. No cal anar gaire lluny ni en l’espai ni en el temps. De fet, les persones que van patir l’aplicació de la llei franquista de “vagos i maleantes” per la seva orientació sexual encara ara, a 17 de maig de 2008, no han vist reconegut el seu patiment, amb la mal anomenada Llei de la Memòria Històrica. Encara ara hi ha sectors de la població que no accepta el reconeixement del seu patiment. I això és una autèntica vergonya.
Privar algú de la llibertat d’estimar lliurement és privar-lo de dur una vida completa, feliç i sana. I això és el que hem de combatre. Hem de combatre la marginalitat, l’haver d’amagar-se, el sentir-se culpable. Hem de visualitzar amb normalitat les relacions afectives de les persones homosexuals, transsexuals i bisexuals.
El dret al matrimoni de les persones homosexuals és un pas endavant, així com el dret a l’adopció de les parelles homosexuals. Anem per bon camí. Anem avançant. Falta molt de camí. Falten moltes accions per poder garantir el compliment de la Carta de Nacions Unides, que garanteix la no discriminació per orientació sexual. Arreu del món, fins i tot, falta garantir el dret a la vida de les persones homosexuals. Ho sé.
És per això que l’Ajuntament de Terrassa, que la Tinència d’Alcaldia d’Acció Social i Drets Civils té previst, durant el present mandat l’obertura d’una oficina per a la no discriminació. Estem treballant el projecte i encara no podem dir com serà definitivament ni la data d’obertura del servei, però sí que serà una eina més per poder, en primer lloc, promoure el respecte, les accions positives de coneixement, de divulgació. I en segon lloc, per garantir que cap persona serà discriminada per motiu de la seva orientació sexual.