Ordenances i Pressupost 2019: Responsabilitat amb Terrassa, crítica a un govern sense model de ciutat

El grup municipal d'ERC-MES permet l'aprovació de les Ordenances i els pressupostos per l'any 2019 per Terrassa exigint al PSC assumir la situació de col·lapse en la política pública municipal i la necessitat d'un canvi en l'estructura fiscal i pressupostària municipal.

 

Isaac Albert: "Avui fem un exercici de responsabilitat amb Terrassa. Ens acabem abstenint perquè aconseguim consolidar partides en educació, un 3% de la taxa de residus a programes de gestió ambiental o la línia de subvenció per entitats... Però el que cal és un canvi de model, profund, de les polítiques públiques"

 

Per primera vegada a l'Ajuntament de Terrassa s'ha escoltat la reivindicació històrica d'Esquerra Republicana i s'ha realitzat un debat plenari el mateix dia d'ordenances i pressupostos. O, per entendre'ns , del que ingressarà i com es gastaran els recursos de l'Ajuntament durant l'any vinent. Uns comptes que, enguany, s'han aprovat amb la claredat de saber que a partir de juny serà un govern diferent de l'actual qui els gestionarà.

L'Acció de responsabilitat del grup municipal d'ERC-MES amb el vot a favor a les ordenances i l'abstenció als pressupostos ha permès l'aprovació d'una proposta del govern amb poca profunditat política però amb evidències del desgast municipal després de 40 anys de govern socialista. El portaveu del Republicans, Isaac Albert, ha volgut evidenciar que la situació actual de la ciutat no és com és per un fenomen natural: "La ciutat viu Col·lapse polític, econòmic i social després de 40 anys del PSC. Que en any electoral el govern presenti un increment fiscal demostra la necessitat que té la ciutat d'aquests recursos".

Davant la demagògia sobretot provinent dels grups de la dreta del plenari, li ha tocat a ERC-Mes fer didàctica d'un increment fiscal que, com ha explicat Isaac Albert, és obligat per les circumstàncies: "No podem permetre que la ciutadania sigui castigada dues vegades: primer, amb la mala gestió dels residus que ha fet el govern i després fent que el cost del servei vagi a càrrec de diners que podrien ser utilitzats per altres partides".

I és que des d'ERC-MES s'ha explicat com malgrat que el pressupost sigui similar als d'abans de la crisi i l'atur hagi baixat, la despesa social es manté i les necessitats socials han canviat. I, no obstant això, el govern gairebé no ha modificat les estructures fiscals i pressupostàries. En aquest sentit, des dels republicans han aconseguit arrencar un compromís al PSC per participar en un necessari canvi de model malgrat no governin després de les municipals.

De fet, el debat al voltant dels pressupostos, també ha evidenciat que el marge per fer política actualment amb els comptes municipals és molt limitat. Sobre un pressupost consolidat de més de 200 milions d'euros, el debat es limita a com s'inverteixen 15 milions, la resta queden condicionats per despeses de personal i polítiques continuistes de les quals no es revisa ni la seva efectivitat.

Un cop més, ha explicat Isaac Albert, Ens acabem abstenint perquè conseguim consolidar partides en educació, un 3% de la taxa de residus a programes de gestió ambiental o la línia de subvenció per entitats... Però el que cal és un canvi de model, profund, de les polítiques públiques".

En aquesta línia, Isaac Albert, en diàleg directe amb l'Alfredo Vega li ha exposat que "La diferència entre vostè i jo és que vostè és alcalde i jo, de moment, no. Nosaltres des de l'oposició li oferim projecte i el govern, que té l'oportunitat de desenvolupar polítiques no aporta cap visió de futur al pressupost"

Isaac Albert ha defensat que des d'ERC-MES es lluitarà per passar de l'assistencialisme a la universalització dels serveis, un objectiu que depén de"la visió i voluntat política que aquest govern no té"